1. Tisztelettel segítsenek, gondozzanak

A témakörről

A témakör kártyáinak célja, hogy segítsenek a játékosnak abban, hogy minél nagyobb kontrollt gyakorolhasson saját ápolása-gondozása felett. Ennek első eleme az, hogy várja el segítőjétől, hogy az tisztelettel érjen hozzá, és adjon meg minden lehetőséget ahhoz, hogy a fogyatékos személy irányíthassa az ápolás-gondozási tevékenységet.

A kártyák azokra a jellemző problémákra mutatnak rá, amelyek ápolási helyzetekben adódhatnak, és kényelmetlen helyzetbe hozhatják a fogyatékos személyt, sérthetik önérzetét vagy akár kifejezetten ártalmasak lehetnek számára. Az ápolás olyan közeli, intim viszony, amely lehetőséget teremt a visszaélésekre is.

A kártyák információt adnak a lehetséges veszélyekről és arról is, hogy a játékos ezekben hogyan védheti meg magát.

A kártyákon szereplő bántalmazott személyek megszólalnak, megpróbálnak védekezni. A felírt mondatok javaslatok is egyben, amelyeket – vagy azok variációit – érdemes lehet megtanulni.

Azok a fogyatékos személyek, akikkel hosszú időn keresztül nem bántak tisztelettel és kellő tapintattal, sok esetben nem tudják, hogy mit várhatnak el a segítőiktől. Néha nem tudják, hogy a segítőnek nincs joga bármit megtenni, vagy azt, hogy a segítő nem zárkózhat be velük a szobába. Szélsőséges esetben előfordulhat az is, hogy a fogyatékos személyt zaklatja a segítője, de ez a zaklatás olyan régóta tart, hogy az áldozat nem azonosítja tiltott cselekményként a zaklatást, és ezért (sem) kér segítséget.

A kártyák

1.0_fiu
1.6_fiu
1.6b_fiu

FONTOS INFORMÁCIÓ

A kártyajáték 10 témát dolgoz fel, az egyes témakörök leírása és 1-1 kártyalap érhető el a honlapunkon. A teljes kártyapaklit a novemberi tesztelési folyamatot lezárva, november 28-án a Gödör Klubban mutatjuk be.