4. Ne zárjanak intézetbe!

A témakörről

A témakör kártyáinak célja, hogy segítsenek a játékosnak abban, hogy megértse, mit jelent az, ha intézetbe kerül. A fogyatékos embereket sokszor helyezik el intézetekben, ahol korlátozzák alapvető emberi jogaik gyakorlásában őket. Az intézeti elhelyezés, ha ez az érintett személy akarata ellenére történik, önmagában is jogsérelem.

Az intézeti elhelyezés azt jelenti, hogy a fogyatékos személyt elzárják környezetétől, egy távoli, nagy létszámú lakhatást nyújtó kastélyba vagy más jellegű épületbe viszik, ahonnan nem engedik ki, vagy csak ritkán engedik ki rövid időre. Az intézetben a mindennapi élet szabályozot keretek között, szigorú rendben zajlik, mások döntik el, hogy az ember mikor és mit tehet. A lakók intim szféráját nem tudják tiszteletben tartani.

A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy milyen következményekkel járhat, ha intézetbe kerülnek, és mit tehetnek azért, hogy ezt elkerüljék.

A kártyák

4.0_fiu
4.2_fiu
4.2b_fiu

FONTOS INFORMÁCIÓ

A kártyajáték 10 témát dolgoz fel, az egyes témakörök leírása és 1-1 kártyalap érhető el a honlapunkon. A teljes kártyapaklit a novemberi tesztelési folyamatot lezárva, november 28-án a Gödör Klubban mutatjuk be.