3. Ne helyezzenek gondnokság alá!

A témakörről

A témakör kártyáinak célja, hogy segítsenek a játékosnak abban, hogy megértse, mit jelent az, ha gondnokság alá helyezik, és képes legyen ennek a megelőzésére vagy arra, hogy ha már gondnokság alá helyezték, visszaszerezze a cselekvőképességét.

A gondnokság alá helyezés azt jelenti, hogy egy felnőtt személyt megfosztanak azoktól a cselekvési jogoktól, amelyek felnőttként megilletik. A cselekvőképtelenség vagy részleges cselekvőképtelenség állapota azt jelenti, hogy egy sor fontos ügyben mások dönthetnek helyette, akár a kifejezett akarata ellenére is.

A cselekvőképességre és a cselekvőképtelenségre, a gondnokságra vonatkozó szabályozást a polgári törvénykönyv tartalmazza. A hatályos nemzetközi jog és a fogyatékos emberek mozgalmai, szervezetei szerint a cselekvőképesség korlátozása vagy megszüntetése jogfosztottságot jelent, amely mindenképpen hátrányt okoz.

A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy milyen következményekkel járhat, ha gondnokság alá helyezik őket, és mit tehetnek azért, hogy ezt elkerüljék vagy visszaszerezzék cselekvőképességüket.

A kártyák

3.0_fiu
3.4_lany_fiu
3.4b_fiu

FONTOS INFORMÁCIÓ

A kártyajáték 10 témát dolgoz fel, az egyes témakörök leírása és 1-1 kártyalap érhető el a honlapunkon. A teljes kártyapaklit a novemberi tesztelési folyamatot lezárva, november 28-án a Gödör Klubban mutatjuk be.