5. Az intézetben is megvédhetem magam

A témakörről

A témakör kártyáinak célja, hogy megmutassa, hogy az intézetben milyen jogokkal rendelkezik egy lakó, és hova fordulhat jogorvoslatért és segítségért, ha jogait megsértették.

Az intézeti világban élő fogyatékos emberek szélsőségesen kiszolgáltatottak a jogsérelem sok formájának. Ennek két oka van: az elzártság és az összezártság. Nem az intézetben dolgozó emberek, hanem az intézeti világ az, amely kitermeli az erőszakot.

Az áldozatok a legtöbb esetben nem találnak jogorvoslatot, és ők maguk sem tudják, hogy mit tehetnének.

A kártyák információkat adnak arról, hogy ha valaki intézetbe került is, ott továbbra is jogokkal rendelkező személyként tekinthet magára, megvédheti magát, jogorvoslatot kereshet, és akár el is hagyhatja az intézetet.

A gyerekeknek meg kell tanuniuk, hogy az intézet olyan hely, ahová fogyatékosságuk miatt ők nagyobb eséllyel kerülhetnek, mint mások, és ha ilyen helyzetbe kerülnek, mit tehetnek.

A kártyák

5.0_fiu
5.4_lany_fiu
5.3b_fiu

FONTOS INFORMÁCIÓ

A kártyajáték 10 témát dolgoz fel, az egyes témakörök leírása és 1-1 kártyalap érhető el a honlapunkon. A teljes kártyapaklit a novemberi tesztelési folyamatot lezárva, november 28-án a Gödör Klubban mutatjuk be.