Oktatáshoz

A kártyajáték célja, hogy a fogyatékossággal élő gyermekek olyan felnőttekké váljanak, akik képesek  megvédeni magukat. Mert fogyatékos embernek lenni azt is jelenti egyben, hogy valaki könnyen áldozattá is válhat.

Ahogyan a gyerekek egyre nagyobbak lesznek, és kilépnek az iskolából, a köréjük font iskolai és szülői védőháló egyre vékonyabb lesz, és mind több veszéllyel kell szembenézniük. A játék célja, hogy az iskolában vagy a szülőktől megtanulják a gyerekek azokat az alapvető veszélyhelyzeteket, amelyekkel fogyatékos emberként találkozhatnak, és felkészüljenek rá, hogyan védhetik meg magukat.

Aki állandó ápolásra-gondozásra szorul, kiszolgáltatott a testi és szexuális bántalmazásnak, megaláztatásnak, zaklatásnak.

A gondnokság alá helyezés az egyik legsúlyosabb és sok esetben visszafordíthatatlan csapda, amibe sokan beleesnek. Ha valakit gondnokság alá helyeznek, élete végéig elveszítheti a kontrollt saját élete felett.

Akit intézetben helyeznek el, egész életére kizáródik a normális, hétköznapi világból, és az intézetben védtelenné válhat bármilyen támadással, bántalmazással szemben.

A fogyatékos embereket gyakran korlátozzák emberi kapcsolatok kialakításában, barátságok és szerelmek megkötésében, családalapításban és gyermeknevelésben.

Sokszor a fogyatékosság puszta ténye elegendő ahhoz, hogy hivatalok vagy pénzintézetek ne álljanak szóba valakivel. Gyakorta azért kell valakit gondnokság alá helyezni, mert a hivatali ügyintéző azt hiszi, hogy például egy fogyatékos ember nem írhat alá.

Ha a gyerekek idejében megtudják, milyen helyzetekkel szembesülhetnek, és hogy ezekben mit tehetnek, jobb eséllyel vágnak neki az életnek.

Ennek a kártyajátéknak az a célja, hogy az Ön gyermeke eredményesebben küzdjön meg ezekkel a helyzetekkel.

Elkerülhetetlen, hogy az egyes témakörök helyenként átfedjék egymást. Ezek ugyanakkor megkönnyítik a legfontosabb információk elsajátítását, gyakorlását.

Nem nyújt mindenre választ, és nem vesz számba minden eshetőséget a játék, de megmutatja, hogy milyen helyzetek adódhatnak, és ezekben merre érdemes elindulni. Ha valaki felkészülten találja szembe magát velük, megvédheti magát.

A szerzők

 

Hogyan kell használni a kártyákat?

 

Mesekönyvként

A kártyákat elejétől a végéig egyben, de akár az egyes témakörönként megbontva, könyvként felolvasva használható. A szöveges magyarázatokat a képi elemek kiegészítik, a kártyalapok elmeséléséhez további információk a segédanyagban találhatóak, témakörökre lebontva.

 

Kártyajátékként

A jól ismert “Csapd le csacsit” mintájára.

Játékosok száma: 4+

 

A játék célja:

Nyolc azonos színű lap összegyűjtése után a kártyalapokat az asztalra dobni. A játék vesztese – csacsi lesz -, aki utolsóként csapta le kártyáit.

A játék menete:

Az osztó mindenkinek 8 kártyát ad. Haladási irány, jobbra tartással.

A játékosok igyekeznek egy szín mind a nyolc lapját begyűjteni. Az osztótól jobbra ülő kezdi a játékot: egy tetszése szerinti lapot zártan tesz jobb oldali szomszédja elé. Ő ezt felveszi és egy másikat küld a mellette ülőnek. Így megy ez mindaddig, míg valakinek a kezében összegyűlik egy szín valamennyi lapja. Ekkor az asztalra csapja kártyáit “Csapd le csacsi!” felkiáltással. A többiek is igyekeznek minél előbb eldobni lapjaikat. Csacsi lesz, aki ezt utolsóként teszi és zálogot ad.