HÍREK

Gyógypedagógusi reflexió a MONDO kapcsán

A Budapest III. Kerületi Csillagház Általános Iskola és EGYMI-ben októberben indul a tesztelés. A kollégák, akik a témakörök kialakításánál is asszisztáltak a TASZ-nak, most a módszertani lehetőségeket keresik, formálják a közös Csillagházas koncepciót, hogy hogyan lehet az intézmény mindennapjaiba, a tanmenetekbe, majd esetlegesen hosszú távon a tantervekbe elhelyezni a játékot, illetve annak témáit.

Bővebben

Emberi jogi oktatás az iskolában – mi értelme?

A TASZ-hoz évente legalább 50 fogyatékos személy fordul segítségért. Mindannyian azért keresnek minket, mert fogyatékosságuk miatt valamilyen jogsérelem érte őket. A legtöbben gondnokság alatt vannak, és elzárva élnek valamelyik magyarországi intézetben. Sokak számára elképzelhetetlen korlátozások mellett. Képzeljük el egy pillanatra, ha mi kerülnénk ilyen helyzetbe! Ha a tartózkodásunkra kijelölt intézetet nem hagyhatnánk el, látogatót nem …

Bővebben

A TASZ Fogyatékosügyi programjáról

A TASZ fogyatékosügyi programja az értelmi fogyatékossággal, valamint a súlyos és halmozott fogyatékossággal élő emberekre fókuszál. A program célja, hogy a fogyatékos emberek másokkal egyenrangú állampolgárokként, a közösség elismert tagjaiként élhessenek. Legfontosabb céljai közé tartozik a nagy létszámú, totális intézmények megszüntetésének, ezzel párhuzamosan a közösségi alapú szolgáltatások kialakításának ösztönzése; a gondnoksági rendszer reformja, vagyis a …

Bővebben

Nem hagyományos szülői értekezletek és kártyajáték a TASZ-tól

Új eszközökkel és új foglalkozásokkal segít a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a fogyatékos gyerekeknek és szüleiknek, valamint a pedagógusoknak, hogy a gyerekek – jogaik indokolatlan korlátozása nélkül – minél teljesebb és szabadabb életet élhessenek. A nem hagyományos szülői értekezletek mellett egy innovatív, saját fejlesztésű segítő kártyajáték, a MONDO is e célt szolgálja.

Bővebben

Szülői értekezletek fogyatékos gyerekek szüleinek és pedagógusainak

A TASZ Fogyatékosügyi programja szülői értekezleteket hirdet 16 éves vagy idősebb, tanköteles korú értelmi fogyatékossággal, halmozott fogyatékossággal, mozgáskorlátozottsággal vagy autizmussal élő gyermekek szülei és szervezetei számára. Beszéljünk a gyerekek jogairól és arról, hogyan védhetjük meg őket! A szülői értekezletek házhoz mennek iskolákhoz és civil szervezetekhez, szülőkből alakult csoportokhoz.

Bővebben